Small Wonder

Without adding an inch, a kitchen with limited space now fits a crowd.

By Rob Duca | Photography by Dan Cutrona

Ingenuity is essential when remodeling small spaces. For the successful remodel of a West Harwich kitchen, a creative eye was crucial. The kitchen, measuring only 19 feet in width from front to back, could not be expanded beyond the original footprint because of its proximity to Herring River. And yet, homeowners Lisa and Chris Barton have a large extended family and enjoy hosting parties. “So we really needed some flexibility in that space,” Lisa says.

For advice, Lisa turned to her mother, who is a real estate agent on Cape Cod. “She told me that the best kitchens she sees are designed by Lewis & Weldon, so that is who we hired,” she says. “They were very good at suggesting things and they were able to create unique touches.”

A custom island was designed with a slide-out table that can be easily concealed when not in use.

A custom island was designed with a slide-out table that can be easily concealed when not in use.

No suggestion was more imaginative than the custom-designed table that slides out from inside the 8-foot center island. It can be used as an additional space for placing food and beverages during large gatherings and then be completely concealed during quiet times. “That was kind of a neat creation,” says Chuck Hart of Lewis & Weldon. “The island has custom pillars and a white countertop, which gives it a classic Cape Cod feeling.” The pull-out table has casters on the bottom that allow it to slide in and out, providing an easily accessed extension for serving appetizers and drinks. “The pull-out table is my favorite feature in the kitchen,” says Lisa, who chose quartz for the countertops instead of marble or granite. “We wanted to have that same appearance without the maintenance that is required.” she says.

The end goal was to design a kitchen that would reflect its Cape Cod setting and appear as though it had always been a part of the original house, built in 1892. “We wanted to maintain the history and the architecture of the house, while designing a kitchen that is large and welcoming, with modern amenities,” Lisa says.

The classic gray walls, White Dove cabinets and ocean blue backsplash blend beautifully with the water views just outside the kitchen. The textured tile backsplash extends to the ceiling, providing a clean, fresh appearance. Custom inset cabinetry and a custom-designed hood over the stove continue the contemporary lines, as do the paneled appliances, including a Sub-Zero refrigerator and Miele dishwasher.

The wide-plank birch floor provides contrast to the soft whites, grays and blues. Two small arch lanterns hang over the island, completing the seaside setting. In addition to a farmer’s sink placed in front of a kitchen window, a prep sink was installed into the island, while a coffee maker, toaster and bar area are concealed by cabinet doors. “I don’t like a lot of counter clutter, so I can close those [doors] and never see them,” says Lisa.

The lack of storage, due to the restricted space, was another issue that needed to be addressed. The answer was numerous built-ins and various nooks to provide additional storage options. A butler’s pantry is framed by built-in shelving, cabinets above and below, and a window seat that offers more storage. There is also an icemaker and a bar area in the pantry. To create the feeling of a separate space, the pantry walls and cabinets are painted in slightly lighter shades of white, while the blue tile is also a softer tone.

The dining room completes the renovation. A Dove White custom-designed hutch with four lighted cabinets, a countertop bar and ample cabinetry below sits against light beige walls. A rectangular flat-line chandelier hangs above a wood dining room table.

The final product is a stunning new kitchen that fits appropriately into the century-old house. “The kitchen is the heart of the house,” says Lisa, “so as soon as people walk into that space we wanted them to see that view of the water and the covered porch and feel like it was welcoming them. This kitchen absolutely feels like it belongs to the house.”

Comments are closed.