Ocean Echoes

A New Seabury home captures the essence of coastal living.

By Rob Duca | Photography by Kyle J. Caldwell

With walls painted deep burgundy, windows covered by elaborate drapery and heavy millwork embellishments, the interior of Gary and Marlene Perkins’ New Seabury home was more suited for the glitz of Las Vegas than for the setting of its actual location on Cape Cod. Working with interior designer Jessica Bodamer of Design No. Five in Hyannis, Massachusetts, the home, now awash in serene green and navy palettes and clean and contemporary lines, evokes a playful and casual sophistication befitting its coastal location.

Coastal colors and a variety of textures abound in the living room.

Coastal colors and a variety of textures abound in the living room.

“I knew their style, so I used that as a starting point and then turned up the volume to make it more dynamic,” says Bodamer. “They wanted a modern look, so I incorporated punchier patterns and brighter colors, and then mixed those patterns and added texture. They relied on me to create a more coastal feeling.”

The home’s interior echoes the ocean in a variety of ways, from the green and blue backsplash in the kitchen and the rope lanterns over the center island to the sand-colored walls of the dining room and the custom-painted navy powder room.
“Finding Jess was a gift,” says Marlene. “I had never worked with a designer before, and this was a true collaboration. It was a big project that was daunting at the beginning, and I wanted it completed in a short window. Jess brought things to the table that I had not thought of, but we made each decision together. I felt I could be completely honest with her about what I liked and didn’t like.”

Previously, the kitchen was designed in Tuscan style, with distressed ivory cabinets and heavy-handed millwork. Bodamer streamlined the space, painting the walls, ceiling, cabinets and island a wedding-cake white. Quartz countertops continued the theme, while three rope lanterns with a wood ring were installed over the kitchen island to add texture and a nautical touch. Two small windows above the kitchen sink were replaced by a large picture window that provides views to the water and the marsh. Finally, Bodamer added an eye-catching glass-tile backsplash that mimics waves.

“The backsplash has a watery feel to it,” Bodamer says. “The tiles were applied to meet with the outside water line to create a visual effect of water and nature.” The kitchen sink is now a spot to stand and admire the view. “Now I’m looking out at the yard, the grass, the water and the boats,” says Marlene. “It’s so calm and peaceful.”

The Tuscan-style kitchen received a coastal-inspired makeover, replete with a glass-tile backsplash that echoes the scenic water views from the newly installed picture window.

The Tuscan-style kitchen received a coastal-inspired makeover, replete with a glass-tile backsplash that echoes the scenic water views from the newly installed picture window.

For the eating area just off the kitchen, Bodamer placed a custom-designed eight-foot table made from reclaimed pine atop a blue-and-white striped area rug. Above the table hangs an open pendant light that offers unfettered views through the adjacent bay windows. The space also includes cabinetry and a built-in wine refrigerator.

The formal dining room offers a more serious tone. A round table that was already in the house sits upon a blue custom-made square carpet that blends beautifully with the sand-colored wall. The chairs are covered in a brushstroked blue and green linen, which adds texture and a more casual feel.

The living room provided a further challenge. As one of the largest spaces in the house with a 20-foot-high ceiling and floor-to-ceiling arched windows, the task was to create intimacy. “We needed furnishings that fit the grandeur of the space,” Bodamer says.

The choice of a blue sectional sofa beneath an antique Tuscan wood chandelier created a cozy spot to relax amidst the enormous space. Once again keeping with the coastal theme, the wall is painted sand and the rug is ocean blue and sand.
Bodamer’s ingenuity is evident throughout the house in her choice of lighting. No two are alike. “That would be boring,” she says. One of the more striking displays hangs over a pair of salmon-colored easy chairs in the master bedroom seating area. The beehive-shaped light is made from bamboo and, as Bodamer says, “It brings texture and an unexpected element to the design.”

The walls of the master suite, previously painted burgundy, are sea green all the way to the angles at the top of the ceiling to amplify the height of the room, while an abstract seascape painting by local artist Charlie Szeglin is placed over a new, but antique-looking, dresser. “I wanted the master suite to be really serene so that when the homeowners awoke they felt relaxed and refreshed,” Bodamer says.

Off the side of the kitchen is an informal eating area with an eight-foot, custom-designed table from Barnstable Tables.

Off the side of the kitchen is an informal eating area with an eight-foot, custom-designed table from Barnstable Tables.

The designer faced another challenge in the den, where she was required to work around an existing leather sofa. “That was my favorite room to design,” she says. “The sofa was a bit of a behemoth, but we added some fun pillows and ottoman cubes, along with hexagonal side tables. All those smaller elements add up to something really fun and interesting when otherwise the focal point of the room would have been the giant, nondescript sofa.”

The final touch came in the powder room, where the navy blue wall was custom-painted in a Shibori effect that reflects light off the paint color and makes it feel like you’re underwater. “We brought in copper hardware for warmer tones and the round, bamboo mirror to offset the underwater feel,” Bodamer says.

In the end, it all adds up to a home that stylishly reflects its Cape Cod location. “When I walk into the house I just feel like saying ‘Pinch me. I live here,’” Marlene says. “The outside works so well with the inside, the colors play off each other, and I just stand there and go, ‘ahhhh.’”

Comments are closed.