Heart of the Matter

The gathering space of an Osterville home is enlarged and gets a new look.

By Jessica Laniewski | Photography by Dan Cutrona

For many years this New Jersey-based couple heeded Nantucket’s beckoning call and summered on the island with their daughters. As their children grew older and had families of their own it became harder to get to Nantucket and the couple started to look for a summer home on Cape Cod. “We decided in 1999 that we wanted to buy a vacation home and were familiar with Nantucket and Cape Cod,” says the husband. “A friend recommended that we look in Osterville and we found the perfect home for us.” For the next few years the wife, who was already retired, lived in Osterville during the summer and the husband would visit on the weekends as he was still working in New Jersey. He retired six years later and, after deciding to live on the Cape full time, they sold the home in New Jersey.

Time for a major change

They initially made some interior changes to the home but realized that the structure needed to be expanded to accommodate frequent gatherings of family and friends. One of their grown daughters recommended Kevin Dauphinais of Hutker Architects who sat down with the couple to go over their wish list. While their home was already spacious at 3,000 square feet, the couple felt the kitchen and living room needed to be enlarged.

“We looked at three builders and we really liked Rogers & Marney best and were impressed by their work,” says the husband. “In June 2011 we broke ground on the renovation and lived in the house the entire time.” Throughout the process, Dauphinais worked with Gary Souza and his team from Rogers & Marney to make sure each element of the addition was built as it had been designed.

The homeowners were ultimately looking for a wide-open space that still felt intimate. The wife was accustomed to a more spacious kitchen in their former New Jersey home and Dauphinais designed the new eat-in kitchen with two soapstone sinks and plenty of prep room for multiple people. She specifically asked for a custom niche for a television in the kitchen. The bar area has four stools for more intimate meals as well as a Subzero wine storage unit and an under counter Subzero two drawer refrigeration system.

The top priority

The first priority with the new kitchen was to pick out the appliances from KAM Appliances. “The cooking jewel of the home is a 48” Dual Fuel Wolf Range,” says Dave Murray, director of business development and marketing for KAM. “The burner top is gas fired and features six sealed professional Wolf burners. The burners make searing and simmering on the same burner possible while providing wonderful control of heat for every dish they create.” The kitchen’s largest refrigerator is a 48-inch-wide Side-by-Side Subzero with overlay cabinet panels, which creates the illusion that the unit is part of the cabinetry. Dauphinais designed the kitchen cabinets, which were built by Jim Shaw, owner of Shaw Woodworking, at his Cotuit shop. The backsplash in the kitchen is marble surrounded by ceramic tile and the countertops are soapstone.

Dauphinais felt the new addition needed a transitional space and added a mudroom so guests don’t walk right into the kitchen. A half bath was also added to the back of the house as well as a laundry room, another of the wife’s specific requests. The small dining area off the original kitchen became part of the new great room and the old dining room was gutted and made into a sitting room with a fireplace. The homeowners worked with Abby Bart, Dauphinais’ colleague, on the interior design. “I envisioned the great room with the furniture centered in the space,” says the wife. “Kevin knew that I wanted additional room and everything flows so well. We can fit a lot of people in the renovation.”

Art as inspiration

The great room was designed around a large painting that the homeowners had never been able to use due to limited wall space and was now placed in an open area above the bluestone fireplace. The great room has a 9-foot tray ceiling that adds definition and keeps the new space from looking overly large. Every detail in the addition was designed to the homeowners’ specifications, including a custom cabinet for the great room’s 65 -inch television. The lighting is wireless so wall space isn’t cluttered with light switches and the entire system can be controlled remotely by an iPad or iPhone.

“The team we put together was right there until the very end and we are still working on the interior design,” says the husband. “It was a really great experience.”

Comments are closed.